Potrawka z kurczaka


Składniki:
12 podudzi z kurczaka, 3-4 marchewki, pietruszka, pół selera, por, przyprawa Jarzynka bez soli i glutaminianu sodu, masło, oliwa
ryż, kalafior


Przygotowanie:
Podudzia zamarynować dzień wcześniej w oliwie i przyprawie. Następnego dnia zetrzeć na tarce, na grubych oczkach, marchew, pietruszkę i selera. Pora pokroić w krążki. Mięso można podsmażyć, ale nie jest to konieczne (ja robię to tylko dla nas, młodej nie podsmażam). W żaroodpornym naczyniu ułożyć: warstwę warzyw, mięsa, warzyw, mięsa i warzyw. Na górę położyć po łyżeczce masła co kilka cm. Piec w 200 stopniach około godziny.
Ryż rozgotować aby łatwo można było jeść go rękoma.
Kalafior do smaku, choć najlepiej pasują kiszone ogórki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz